Mijn verhaal

Hieronder staan ervaringsverhalen van cliënten. Via de links hieronder kom je bij het betreffende verhaal.

Onwetendheid

De inmiddels gepensioneerde Hans Jansen (63) werkte tien jaar geleden nog als tuinarchitect bij een hoveniersbedrijf uit Noord-Holland. Het was zijn geluk. Zijn passie. Hij tekende tuinen en kreeg een bekende naam in de regio. Zijn ontworpen tuinen werden een begrip. Een speels, evenwichtig ontwerp met veel buxusbollen en mooie tuinmeubelen. Hans ging met plezier naar zijn werk totdat het bedrijf overging op computergestuurd ontwerpen. Hij veranderde, tot ergernis van de rest van het gezin. ‘Ik voelde dat er iets aan zat te komen. Maar wat?’
Lees verder →

Pillen: een noodzakelijk kwaad

Na mijn tweede manie werd ik ingesteld op lithium. Al rap kreeg ik daar thyrax bij, want de lithium had een effect op mijn schildklier. Daar was ik niet zo blij mee. Het ging drie jaar goed, toen brak een nieuwe manie dwars door de lithium heen.
Lees verder →

Linehan-training

Jarenlang heb ik therapie gehad en 2 opnames van 9 maanden maar het mocht niet baten. Ik had de diagnose borderline en was moeilijk aanspreekbaar. Tot een hulpverlener me onder lichte druk vroeg of ik me in wilde schrijven voor de Linehantraining. Ik zag het niet zitten maar heb me vanwege de wachttijd van 1,5 jaar toch maar ingeschreven. Ik deed het voor haar, niet voor mezelf.
Lees verder →

Preventie, hoe voorkom ik een nieuwe ziekteperiode?

Corrie Kerssies-Kick is bijna zeventien jaar zonder manisch depressieve klachten. Voor een belangrijk deel heeft zij dat te danken aan preventie. Zij heeft lithium in combinatie met orap. In moeilijker tijden neemt zij extra orap. Dat mailt zij dan aan haar psychiater. Die gaat vrijwel altijd akkoord.
Lees verder →

Werken als je manisch depressief bent

Jaren geleden was ik directeur van een Stichting. Op zich een erg leuke baan. Alleen wisten ze bij het bestuur niet wat ik had. Ook mijn collega’s niet. Dat was soms erg lastig als je tijdens kantooruren je psychiater wilde bellen voor een nieuw recept. Ze mochten immers niet horen welke medicijnen je had. Ik had ook last van bijwerkingen van de lithium. Geheugenproblemen en concentratiestoornissen. De geheugenproblemen loste ik op door alles op te schrijven wat ik deed om zo niets te vergeten. Mijn bureau was bezaaid met gele briefjes met aantekeningen. Mijn collega’s maakten er soms grapjes over, maar daar trok ik me niets van aan.
Lees verder →

De competenties van een goede psychiater

Een psychiater zou je in de eerste plaats als mens moeten zien en pas in de tweede plaats als patiënt. Een competentie is het persoonlijk vermogen dat gezien moet worden als het product van kennis, de ervaring, de vaardigheid en de attitude, waarover iemand op een bepaald moment in een bepaalde context beschikt. (Hacou, 2005). Deze verschillende onderdelen van het begrip “competenties” zullen hier in volgorde van belangrijkheid vanuit cliëntenperspectief worden besproken.
Lees verder →

Een Kinderwens?

Zowel binnen als buiten de GGz kunnen “stellen” een kinderwens hebben. Maar helaas komt het steeds meer voor dat kinderen van sommige GGz-cliënten jaren later uiteindelijk toch door Bureau Jeugdzorg uit huis worden geplaatst.
Lees verder →

Hoe om te gaan met een depressief persoon

Verwacht niet te veel. Een depressief persoon kan echt heel weinig actief zijn. Maak wel ’s morgens een lijstje met kleine taakjes voor de dag. Steun daarin. Iedere taak die gedaan is, kan voldoening geven, hetgeen heel belangrijk is. Een lichtpuntje in de duisternis. Bewegen is een ander aandachtspunt. Als je depressief bent, wil je niet bewegen. Je hoofd staat er niet naar. Maar het is wel belangrijk. Mijn man trok me van de bank als hij thuiskwam en dwong me vervolgens hele einden te fietsen. Geheel tegen mijn zin, maar ik voelde me wel iets beter als ik na het fietsen thuis kwam. Ook hardlopen is heel erg goed. Dan worden in de hersenen stofjes aangemaakt die de depressie tegengaan.
Lees verder →

Psychose

Als ik een psychose heb, denk ik dat ik een medicijn tegen aids heb uitgevonden en dat de verpleging mij ervan weerhoudt de ontdekking wereldkundig te maken. Ik doorsta ook angsten. Angst voor van alles en nog wat. Een psychose kent tal van waandenkbeelden. Je leeft in een heel aparte wereld. Je ziet dingen die er in werkelijkheid niet zijn. Toch ook mooie dromen. Het varieert heel erg. Je neemt de werkelijkheid op een bizarre manier waar. Je denken neemt een hoge vlucht. Gedachten rollen over elkaar heen. Je hebt er geen invloed meer op. Ze komen vanzelf. Je geest draait overuren.
Lees verder →

Hoe een depressie te voorkomen…

Het is belangrijk de eerste waarschuwingssignalen van een terugkerende depressie te herkennen. Dit artikel geeft inzicht in technieken nodig voor zelfregulering tijdens de vroege fase van een depressie.
Lees verder →