Hoe om te gaan met een depressief persoon

Verwacht niet te veel. Een depressief persoon kan echt heel weinig actief zijn. Maak wel ’s morgens een lijstje met kleine taakjes voor de dag. Steun daarin. Iedere taak die gedaan is, kan voldoening geven, hetgeen heel belangrijk is. Een lichtpuntje in de duisternis. Bewegen is een ander aandachtspunt. Als je depressief bent, wil je niet bewegen. Je hoofd staat er niet naar. Maar het is wel belangrijk. Mijn man trok me van de bank als hij thuiskwam en dwong me vervolgens hele einden te fietsen. Geheel tegen mijn zin, maar ik voelde me wel iets beter als ik na het fietsen thuis kwam. Ook hardlopen is heel erg goed. Dan worden in de hersenen stofjes aangemaakt die de depressie tegengaan.

Depressieve mensen hebben een laag zelfbeeld, veel schuldbesef en weinig gevoelens voor anderen. Ga tegen dat schuldbesef in. Geef aan wat nog steeds zo bijzonder aan de persoon is, vanwege het lage zelfbeeld. Zoek uit waar de persoon nog wel plezier aan beleeft. Bij mij waren dat bijvoorbeeld een bepaald soort ijsjes. Pas op met alcoholgebruik. Dat combineert niet echt met medicijnen.

Ga mee naar afspraken met de psychiater. Als een psychiater zegt dat het vier weken duurt voor een medicijn aanslaat, dan moet je het er uitvoerig over hebben. En hem of haar er vier weken doorslepen. Het suïcidegevaar is in de periode dat de medicijnen nog niet aanslaan levensgroot aanwezig. Wees daar attent op. Zorg dat de depressieve persoon nooit helemaal alleen is in deze periode. Geef veel aandacht en liefde, maar verwacht deze niet direct terug. Later, als de persoon uit de depressie is gekomen, zal hij of zij zich deze aandacht en liefde perfect herinneren en er dankbaar voor zijn.

Een depressief persoon zal het liefst in bed liggen. Voor een beperkt deel kan daar aan toegegeven worden. Voor een ander deel is het belangrijk de depressieve persoon juist te activeren, liefst met dingen die hij/zij voorheen juist leuk vond om te doen. Kleine kans dat zoiets ook aanslaat. Stimuleer de depressieve persoon te schrijven, als dat enigszins kan. Schrijven betekent reflectie en een middel tot communiceren over de ziekte. Denk daarbij ook aan jezelf. Het is belangrijk dat je er zelf ook niet aan onderdoor gaat. Omgaan met een depressieve persoon kan een behoorlijk deprimerende bezigheid zijn. Zorg dat je niet de enige bent die die verantwoordelijkheid neemt.

Let op het eetgedrag van de depressieve patiënt, eet hij/zij veel te weinig of juist te veel. Zorg ervoor dat de medicatie in elk geval wordt ingenomen. Hiervan is op termijn verbetering te verwachten. Slaat het medicijn na een afgesproken periode niet aan, alarmeer dan de arts en vraag om een ander medicijn. Met medicijnen is het vaak trial en error wat aanslaat en wat niet. Wat bij de ene patiënt helpt, helpt bij een andere persoon totaal niet. Kortom, het maken van een lijst van kleine haalbare taakjes voor de dag, bewegen, medicijnen zijn de ingrediënten om met depressieve mensen om te gaan. Ik wens u veel succes.

Daphne