Energietoeslag

De energietoeslag is geld voor Amsterdammers met een laag inkomen voor energiekosten in 2023. Het bedrag van de energietoeslag 2023 is € 800,-. Veel mensen hebben dit bedrag al automatisch ontvangen.

Soms is er nog extra informatie nodig, bijvoorbeeld als uw bankrekeningnummer niet bij de gemeente bekend is. U heeft dan een brief ontvangen, waarin u leest wat u moet doen om de energietoeslag 2023 te krijgen. Heeft u geen geld en geen brief ontvangen, maar u voldoet wel aan de voorwaarden, vraag dan zelf de energietoeslag aan.

Lees meer op amsterdam.nl/energietoeslag.

Bij de Buurtteams kunt u ook hulp krijgen bij het aanvragen.

Energietoeslag 2023

 

 

Clip op pad

Clip was zaterdag 9 september present op Het Diemer Festijn en vrijdag 15 september in de Hoftuin bij Het Dakloze Feest.

Op de markt

 

In de gezellige Hoftuin

 

 

Streetlife-app 2500x gedownload

Medewerkers van Clip verzorgen sinds jaar en dag het Blauwe Boekje (daklozengidsje), en sinds dit jaar ook de gedigitaliseerde versie hiervan in de vorm van een app. Deze is inmiddels 2500x gedownload. O.a. NRC Handelsblad en Het Parool (zie afbeelding) schonken aandacht aan dit feit.
De app is te downloaden op Google Play of de App Store.

Nieuw boek Corrie Kerssies

Van onze oud-collega Corrie Kerssies-Kick is een nieuw boek op de markt gekomen: ‘Onder de straatstenen ligt het strand’. Een bundel van korte dierenverhalen en gedichten. Het boek is te bestellen via www.boekscout.nl/shop2/

ods ods2

 

Afscheid Corrie, Marjolein en Renée

Het Clip heeft afscheid moeten nemen van drie geweldige collega’s: Corrie, Marjolein en Renée. Zij gaan genieten van hun welverdiende vrije tijd. We gaan ze zeker missen!

Corrie
Marjolein
Marjolein
Renée

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekrecensie

Boekrecensie “Vertel ik het wel of vertel ik het niet?”/omgaan met het stigma op psychische aandoeningen. Door auteur Anita Hubner, psychologe.

Vertel ik het wel of vertel ik het niet is een mooi geschreven en boeiend boek. Ik heb het in 1 adem uitgelezen. Heb er erg veel aan gehad. Had het graag eerder bij de hand gehad, bij 1 van mijn vele sollicitaties. Dat zou van grote waarde zijn geweest.

“Wie eenmaal een psychose heeft gehad, wordt nooit meer beter.” zei de psychiater tegen de 21-jarige psychologiestudent Anita Hubner. “Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.” Als Anita toen naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden.

Inmiddels zijn de inzichten over de mogelijkheden van mensen die leven met een psychische aandoening veranderd: deelnemen aan de maatschappij, zelfstandig wonen en werken, hert behoort allemaal tot de mogelijkheden. Maar zij worden nog steeds gezien als kwetsbaar en in het slechtste geval als gevaarlijk.

Dus wat vertel je als je gaat solliciteren? Wat vertel je tijdens een eerste, tweede of derde date?

Het boek geeft ook veel tips en adviezen over het omgaan met (zelf)stigma.

In Vertel ik het wel of vertel ik het niet? beschrijft Hubner stapsgewijs hoe je die vragen voor jezelf kunt beantwoorden en hoe je kunt omgaan met het stigma dat vastzit aan een psychische aandoening. Het is namelijk niet alleen de maatschappij die stigmatiseert: veel mensen met een psychische aandoening veroordelen zichzelf en hebben bestaande stigma’s verinnerlijkt.

Hubner geeft tips en adviezen, zorgt voor herkenning en biedt hoop. Het boek is geschreven voor mensen die zelf een psychische aandoening hebben (gehad), maar het is zeker ook leerzaam voor hun naasten en hun behandelaars/hulpverleners. Aldus de achterflap van het boek.

Maar het boek biedt meer. Het geeft veel herkenning. Het laat de strijd zien die je moet voeren als je eenmaal het stempel manisch depressiviteit hebt gekregen. Anita is in het boek heel erg open over haar eigen aandoening. Ze heeft een open en zeer prettige schrijfstijl, wat makkelijk wegleest. Ze neemt de lezer mee in de wondere wereld van een psychische aandoening. Een echte must voor lotgenoten.

Maar ook voor hulpverleners is het boek erg lezenswaardig. Zij moeten patiënten immers adviseren wat wel en wat niet te vertellen. Het boek biedt daarvoor veel handvaten

Het boek bevat veel praktische en nuttige oefeningen waarbij je je eigen afwegingen rond vertellen en niet vertellen kunt invullen en opschrijven. Het boek biedt ook feiten en cijfers.Zo ontstaan je eigen documenten die van nut kunnen zijn bij bijvoorbeeld het voorbereiden van een sollicitatie of een date.

Het boek heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het boek biedt veel hoop op nieuwe mogelijkheden om jezelf te ontplooien en af te rekenen met de beperkingen van je aandoening. Het leidt tot een ware wederopstanding. Je komt als herboren uit de strijd.

Ik zou het boek aan iedere lotgenoot en ook iedere hulpverlener willen aanraden. Het is zeer lezenswaardig.

Het boek is te krijgen bij uitgeverij Boom en kost 22,50. Het boek is iedere cent waard. Het kan een verschil maken tussen je ziek en kwetsbaar voelen of je weer helemaal gezond voelen. Anita’s verhaal is erg bemoedigend. Zo kan het dus ook als je een aandoening hebt. Het hoeft het succes in je leven niet in de weg te staan. Integendeel. Je ervaringsdeskundigheid blijkt een welkome verrijking van je bestaan. Kopen en lezen dus.

Een erg enthousiaste Corrie Kerssies-Kick, zelf ook lotgenote. En ondanks dat erg succesvol in de maatschappij. Het kan echt. De aandoening is niet alles bepalend. Een psychische beperking is er om te overwinnen. En dat kan heel goed lukken, een boek als dat van Anita Hubner laat dat heel goed zien. Een echte aanrader. Nee, een must.

Clip bestaat 20 jaar!

31 januari is het precies 20 jaar geleden dat het Cliënten Informatiepunt ziin deuren opende. Een feit om bij stil te staan en hopelijk spoedig het glas op te kunnen heffen!