Zowel binnen als buiten de GGz kunnen “stellen” een kinderwens hebben. Maar helaas komt het steeds meer voor dat kinderen van sommige GGz-cliënten jaren later uiteindelijk toch door Bureau Jeugdzorg uit huis worden geplaatst.
Maar is het wel zo verstandig aan kinderen te beginnen als jezelf een ernstige psychiatrische aandoening hebt? Je hebt immers al genoeg aan jezelf en dan hebben we het nog niet eens over erfelijkheid van sommige psychiatrische aandoeningen.
Zo heeft ooit een psychiater het mogelijk gemaakt om een cliënte met schizofrenie zwanger te laten worden. De cliënte moest gedurende de zwangerschap tijdelijk switchen van medicijn vanwege de schadelijke uitwerking die dat zou hebben op de vrucht. Jaren later moest het kind alsnog uit huis geplaatst worden.
Moet ondanks het zelfbeschikkingsrecht dat GGz-cliënten hebben, in sommige gevallen een zwangerschap niet ontraden worden? Je kunt dan denken aan cliënten met zeer ernstige psychiatrische problematiek die steeds terugvallen en opgenomen moeten worden of aan cliënten die buiten de muren van een kliniek nauwelijks een vorm van stabiliteit hebben.
Tegenover het zelfbeschikkingsrecht van de cliënt moeten ook plichten staan. In dit geval de plicht om voor een kind te kunnen zorgen en het kind zijn recht op een goed en voorspoedig leven te gunnen. Natuurlijk is het niet zo dat kinderen die geboren worden uit “stellen” (waarvan één) met een psychiatrische aandoening niets mogen mankeren.
Maar als volwassenen (inclusief behandelaars) hebben wij wel de plicht om kinderen en ook het ongeboren kind zoveel mogelijk te beschermen. Een kind heeft recht op een veilige en een stabiele leefomgeving.
Carmen
Wilt u reageren op dit verhaal? Stuur dan een mailtje naar info@clienteninformatiepunt.nl