Corrie Kerssies-Kick is bijna zeventien jaar zonder manisch depressieve klachten. Voor een belangrijk deel heeft zij dat te danken aan preventie. Zij heeft lithium in combinatie met orap. In moeilijker tijden neemt zij extra orap. Dat mailt zij dan aan haar psychiater. Die gaat vrijwel altijd akkoord.
100% zekerheid is er nooit dat je een nieuwe ziekteperiode helemaal kunt voorkomen, maar je kunt wel invloed uitoefenen op de frequentie en de duur. Bij sommige mensen blijft hun ziekte jaren weg. Belangrijk is het gezond te leven. Met name het hebben van een vast ritme is heel belangrijk, een vaste tijd van opstaan en een vaste tijd van naar bed gaan. Vroeg opstaan en vroeg naar bed. Slaap is heel wezenlijk. Een nacht niet slapen kan echt gevaarlijk zijn. Zorg dat je voor noodgevallen altijd slaapmedicatie in huis hebt. Niet elke dag, maar zeker als het nodig is.
Vermijd te veel stress. Zorg dat je op een dag ook een aantal leuke activiteiten hebt. Neem voldoende pauzes. Wees erg voorzichtig met alcohol en natuurlijk ook met drugs, inclusief softdrugs. Gezond en vitaminerijk eten is belangrijk., alsook dagelijks bewegen. Een glas cola of een kop koffie kan natuurlijk wel, maar liever niet in grote hoeveelheden. Trouw aan je voorgeschreven medicatie is een must. Mochten de bijwerkingen te groot zijn, overleg dan met de psychiater over eventuele alternatieven.
Zorg dagelijks voor voldoende momenten van ontspanning, liefst op vaste tijden verdeeld over de dag. Vermijd te hard werken, neem zonodig een andere, minder stressvolle baan, een baan waar men zo mogelijk rekening houdt met je handicap. Wandelen, fietsen, zwemmen, het zijn allemaal goede ideeën. Een cursus yoga met ontspanningsoefeningen is dat ook. Naar het psychiatriecafé gaan is natuurlijk ook heel preventief! Zorg dat je dingen hebt om naar uit te kijken, waar je je op kunt verheugen.
Zie je ergens tegenop, praat er dan vooral veel over. Misschien is er zelfs wel wat aan te doen. Maar alleen al het erover praten kan helpen. Niet alle onheil is vermijdbaar, zoals een onverwacht sterfgeval, maar waar je wel iets aan kunt doen is de manier waarop je er mee omgaat te beïnvloeden. Over omgaan met verlies bestaat veel literatuur. Even zoeken op internet en je vindt al snel heel veel. Ook de bibliotheek is een mogelijkheid, als je geen computer hebt. Schrijf op wat voor jou triggers zijn om ziek te worden. Gebruik daarbij je eigen ervaring. Wat maakte dat je ziek werd. Probeer die situaties te vermijden of leer er beter mee omgaan als dat laatste niet mogelijk is.
Maak een lijst met suggesties ten aanzien van wat jou zou helpen niet ziek te worden. Denk daarbij o.a. aan dingen die je van je eventuele partner of je beste vrienden verwacht. Maak iedere dag een planning van wat je die dag gaat doen. In grote lijnen. Bouw ontspanning in. Evalueer ’s avonds of je je aan de planning gehouden hebt, wat eventueel beter zou kunnen en hoe je je na deze dag voelt. Voelt de dag negatief aan, zoek dan uit hoe het komt en maak een beter plan voor morgen. Voelt de dag positief aan kijk dan ook hoe dat komt en bewaar het positieve voor de dag van morgen.
Doe geen ploegen diensten of nachtwerk. Pas op met eindverantwoordelijkheid. Iedere avond om dezelfde tijd medicatie innemen. Zo mogelijk twee keer per week vis eten, of omega drie pillen nemen. 8 uur of meer slapen. Veel bewegen (voor serotine). Prikkels vermijden. Sociale contacten onderhouden, mits niet te belastend. Van je af schrijven is een goede tip. Matig met alcohol.
Bijtijds ingrijpen als je te druk bent. Wacht niet te lang. Let op hetgeen familieleden en vrienden tegen je zeggen. Vooral mensen in jouw directe omgeving hebben ervaring met de keren dat het misging. Belangrijk instrument bii het ingrijpen zijn de medicijnen. Verhoog die indien nodig in overleg met je psychiater. Of, wanneer dat niet gaat omdat het weekend is, verhoog ze zelfstandig en informeer je psychiater op maandag. Al deze maatregelen hebben mij erg geholpen. Ik kan terugkijken op bijna zeventien jaar gezond zijn. Zeventien zeer gelukkige jaren. Mijn depressies zijn slechts een vage herinnering. Gelukkig wel.
Corrie Kerssies-Kick