Veelgestelde vragen

 

De vragen die het meest gesteld zijn en die van algemeen belang zijn, worden op deze internetpagina behandeld. We geven u een indruk hoe wij vragen beantwoorden.

 

Wat houdt een sociale vaardigheidscursus of assertiviteitstraining in en waar kan ik deze volgen?

 

Wat is een borderline stoornis?

 

Heeft u informatie over reïntegratiebedrijf Argonaut?

 

Kunnen jullie mij meer vertellen over het persoonsgebonden budget?

 

Wat is begeleid wonen?

 

Wat een sociale vaardigheidscursus of assertiviteitstraining in en waar kan ik deze volgen?

 

In de sociale vaardigheidstraining werk je aan je eigen ik. Ieder mens heeft in zijn karakter punten waaraan hij of zij wil werken. Bijvoorbeeld het krijgen van meer zelfvertrouwen, assertiever worden en beter voor jezelf opkomen en het leren uiten van gevoelens en dingen die je dwars zitten.

Op een cursus komen gemiddeld 8 personen. Iedereen komt om iets te leren, van elkaar en van jezelf. Door middel van oefeningen, een soort rollenspel, en het observeren daarvan probeer je elkaar adviezen te geven. Ook wordt er gesproken over wat een ieder bezighoudt.

 

Deze training/cursus wordt gegeven:

 

Op het DAC (Dag Activiteiten Centrum) Robert Koch, Robert Kochplantsoen 35, telefoon 020 - 66 54 321;

Volksuniversiteit, Rapenburgerstraat 73, telefoon 020 - 62 61 626;

DAC Zuidoost, Van Ravenswaaipad 60 a, telefoon 020 - 567 74 31;

DAC Sporenburg, J.F. Hengelstraat 105, telefoon 020 - 590 15 63.

 

Wat is een borderline stoornis?

 

Als u meer informatie wenst over de borderline stoornis, zal het Cliënten Informatiepunt u een aantal folders over dit onderwerp toesturen. Zo hebben zowel de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid folders over dit onderwerp. Over andere aandoeningen hebben zij overigens ook folders. Er is ook een startpagina met interessante sites over borderline.

 

In het kort: een borderlinestoornis wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen en impulsief gedrag. Daarnaast kunnen zich vele andere psychische symptomen voordoen. De borderlinestoornis is een ernstige aandoening met veel verschillende verschijnselen. Deze kunnen het leven van de betrokkene en van diens omgeving aanzienlijk verstoren.

 

Zoals bij de meeste stoornissen in de psychiatrie wordt een combinatie van praten en oefenen (psychotherapie) en medicijnen aanbevolen.

 

Heeft u informatie over re-integratiebedrijf Argonaut?

 

Nee, daar hebben we geen informatie over. Maar we sturen u natuurlijk niet met een kluitje het riet in. Alle vragen die we niet snel kunnen beantwoorden gaan we uitzoeken. We bellen dan bijvoorbeeld het betreffende bedrijf en vragen om foldermateriaal, zodat u als vragensteller aan de informatie komt. Als we niets over Argonaut zouden kunnen vinden, zouden we u ook informatie van andere reïntegratiebedrijven kunnen toesturen.

 

Re-integratiebedrijven helpen bij het vinden van werk of een opleiding, zodat iemand met een psychische of psychiatrische ziekte weer aan de slag kan. Er wordt meestal rekening gehouden met de handicap, zodat u het werk ook lange tijd vol kunt houden. Een voorbeeld van een re-integratiebureau is Pantar. Soms vindt rehabilitatie plaats door vrijwilligerswerk te doen, ook daar zijn gespecialiseerde instanties voor.

 

Kunnen jullie mij meer vertellen over het persoonsgebonden budget?

 

Over het persoonsgebonden budget is veel te vertellen. Het PGB is een bepaald bedrag waarmee u hulp kunt inkopen. In tegenstelling tot hulp in natura, waarbij u een begeleider toegewezen krijgt, krijgt u de beschikking over een budget, waarmee u zelf de begeleiding kunt uitzoeken. U kunt dus zelf bepalen wie er wanneer voor u komt werken. Het budget wordt over gemaakt op uw eigen bankrekening. U bent zelf verantwoordelijk voor de uitbetaling van uw hulpverleners. Achteraf moet u verantwoording afleggen aan het Zorgkantoor hoe u uw budget heeft uitgegeven.

 

Als u ons de vraag stelt, vragen we u altijd om uw adres, dan kunnen we u een uitgebreide folder toesturen, zodat u alles op uw gemak kunt nalezen. Op internet kunt u meer informatie vinden op www.pgb.nl.

 

Wat is begeleid wonen?

 

Begeleid wonen houdt in dat iemand met een aantal anderen in een huis woont, waar begeleiding aanwezig is. Begeleid wonen is bestemd voor mensen die ten gevolge van psychiatrische ziekte en stoornissen handicaps hebben die maken dat zij meer of minder permanente ondersteuning nodig hebben bij het leven van alle dag op het gebied van wonen, werken en/of dagactiviteiten.

 

Begeleid wonen moet altijd via de behandelaar aangevraagd worden. Het Cliënten Informatiepunt kan echter wel voorzien in achtergrondinformatie. Welke soorten begeleid wonen zijn er, wat voor soort woningen het zijn en ze zich in de stad bevinden. Het CLIP heeft daar overzichten van, die gekopieerd kunnen worden voor de vraagsteller.

Top